Waarom doen vaak de beste manier van denken is

Waarom doen vaak de beste manier van denken is

Ik was vandaag mn bookmarks een beetje aan het ordenen, en toen stuitte ik op de site van trybeforeyougetthejob.nl. Helaas is dit initiatief inmiddels gestopt, maar het promofilmpje wat op hun site stond (zie hieronder)

Start-Up Festival – Try Before You Get The Job! from Try Before You Get The Job! on Vimeo.

en het enthousiasme van de organisatoren deed me denken aan de periode waarin ikzelf werkzoekend was, en ik in de regio IJmond bezig was met het opzetten van de 1e 2 Broekriem events.  Terugkijkend is dat een korte, maar ook hele waardevolle periode geweest  waarin ik veel heb geleerd. En ik geloof ook echt dat dit heeft bijgedragen aan het feit dat ik toen een baan heb gevonden als trainer bij het UWV. Precies zoals bij de meesten in de organisatie van trybeforeyougetthejob.nl. het geval is. Wat waren voor mij de belangrijkste stappen en wat leverde het me op?

– Ik ben eerst gewoon ’s naar een Broekriem event in Amsterdam gegaan. Even snuffelen, kijken wat voor mensen dat waren, hoe de sfeer was. En uiteraard koffie drinken met de Amsterdamse eventmanagers. Dat was al een goede stap, want ik leerde daar een hoop nieuwe en inspirerende mensen kennen
– Ik ben vervolgens eerst zelf een workshop voor de Broekriem in Amsterdam gaan geven. Klein beginnen dus.
– Ik ben in de tussentijd ook naar een soortgelijk event geweest in Rotterdam: MetzonderWerk.nl. Dus kijk ook rond wat er nog meer wordt georganiseerd op t gebied van jouw interesse. Meetup.com is wat dat betreft ook een goede plek om events te zoeken of je te laten inspireren.
– Het begint uiteraard met durf en lef om überhaupt te beslissen dat je iets gaat organiseren. (Misschien komt er wel niemand..). Dus een goede oefening om deze “competenties” in jezelf aan te boren. Maar je moet uiteindelijk wel besluiten om het te gaan doen. Dat is het cruciale moment waarop je echt een stap verder komt.

Wat leverde het me verder op:

– Het gaf me weer een doel
– Het gaf me energie, ik had er lol in
– Ik maakte mezelf het middelpunt van iets groters. Namelijk de missie om werkzoekenden in mijn regio met elkaar te verbinden en weer een een stapje te
– Ik leerde ook in deze nieuwe rol een hoop nieuwe mensen kennen
– Het was goed voor mijn zelfvertrouwen
– En tot slot: ik had een goed verhaal op de vraag: “goh, wat doe jij tegenwoordig”

(De blogpost met mijn hele werkzoek-avontuur kan je hier nalezen)

Al deze zaken tezamen maken dat je in een positieve flow of vibe komt, wat je uiteraard ook weer uitstraalt op diegenen die je tegenkomt op je oriëntatietocht naar nieuw werk. En die energie blijft hangen bij anderen, waardoor ze waarschijnlijk ook eerder aan je zullen (terug)denken als er iets op hun pad komt wat mogelijk bij jou past.

Dus om af te sluiten: Doen is vaak de beste manier van denken. In dit geval is dat iets organiseren waar je enthousiast van wordt en anderen mee helpt. Dat hoeft natuurlijk niet per se een werkzoek-gerelateerde workshop te zijn, maar in de maatschappelijke hoek is vaak veel ruimte om iets op te starten. Bij de Broekriem zoeken ze regelmatig eventmanagers. Zelf ook iets organiseren? Esther Jacobs heeft daar een goede blogpost over geschreven.

En ok, voor diegenen die m onverhoopt nog niet gezien hebben. Het filmpje “doen is de beste manier van denken” van de Vrije Denkers:

Share!