Het MERK Ik - Hoe zit ik bij anderen tussen de oren?

Het MERK Ik – Hoe zit ik bij anderen tussen de oren?

Ik ben ooit begonnen met het geven van trainingen rondom het thema “het MERK IK”, gebaseerd op het boek van Huub van Zwieten.
De essentie van dit boek is dat iedereen een merk ik, en dat “je toch wel in een hokje gestopt wordt, dus kun je beter zelf bepalen welk hokje” dat is. Ik vond en vond dat nog steeds een interessante gedachte. Enerzijds dat je daar inzicht in kan krijgen hoe dat beeld is, en anderzijds hoe je dat beeld eventueel kunt bijstellen.

Het model wat daarvoor wordt gebruikt zie je hieronder.

merktemplate
– Functionele vaardigheden zijn zaken zoals Werkervaring, opleidingen, CV
– Emotionele persoonskenmerken zijn je drijfveren, Persoonlijkheid, Passies, Talenten.
– Expressieve eigenschappen gaat over Uitstraling & Stijl. Dat kan gaan over de kleding die je draagt, maar ook over de krant die je onder je arm draagt als je ergens gezien wordt. En de Telegraaf heeft dan net even een andere uitstraling dan het NRC Handelsblad..

Daaromheen heb je dan nog de ring met “presentatie en gedrag”. Dit gaat bijvoorbeeld over welke events je bezoekt. Welk vrijwilligerswerk doe je. Hoe ben jij dienstbaar met jouw kwaliteiten aan de mensen om je heen? Ook dat draagt bij aan het “plaatje” wat anderen van jou hebben. Uiteraard moet het wel oprecht zijn en uit je hart komen, en geen gekunstelde verzameling acties zijn om maar in een goed blaadje te komen. Daar wordt snel genoeg doorheen geprikt.

Share!